În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, DSVSA București va efectua acțiuni de supraveghere și verificare a condițiilor de igienă

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București va efectua acțiuni de supraveghere și verificare a condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel și ouăle destinate consumului uman, precum și alte produse alimentare.

În această perioadă se vor efectua acțiuni de control în scopul verificării modului în  care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din toate piețele agro-alimentare, centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul și unitățile de alimentație publică.

La nivelul D.S.V.S.A. București, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe, respectiv 05.03.2018-07.04.2018, se va asigura serviciul de permanență, inclusiv în zilele de sâmbăta și duminică, va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon.

Consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare la numarul de telefon 021/348.05.65 sau prin serviciul CALL CENTER, număr de telefon 0800826787.

În scopul asigurării protecției consumatorilor, D.S.V.S.A. București va solicita, atunci când consideră necesar, sprijinul altor instituții competente (primării, ANAF, ANPC, IPJ etc) și va organiza, după caz, acțiuni comune de control în unitățile care produc, procesează, depozitează și comercializează produse de origine animală, în limita competențelor stabilite de legislația în vigoare și în baza protocoalelor de colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A cu alte autorități. De asemenea, în contextul actual în care, în ultima perioadă, pe teritoriul anumitor județe (BC, BV, CV, DB, GJ, HR, MM, PH, OT, TL, VL, VN) din România, inclusiv municipiul București, nu au fost declarate focare de scrapie, pentru menținerea acestui status, D.S.V.S.A. București consideră necesară aplicarea unor măsuri privind monitorizarea circulației ovinelor destinate sacrificării, respectiv pe întreg traseul de la ferme/exploatații de ovine către abatoarele autorizate sanitar veterinar/locurilor de sacrificare special amenajate temporar. Decizia privind organizarea activității din punct de vedere sanitar veterinar în locurile special amenajate temporar, revine D.S.V.S.A. București, numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării pentru organizarea unor asemenea locuri unde mai mulți fermieri/crescători de ovine să sacrifice miei și numai dacă în aceste locuri se respectă condițiile generale și specifice de igienă, bunăstare a animalelor și de gestionare a SNCU stabilite de legislația veterinară.

În perioada 12-16.03.2018, inspectorii D.S.V.S.A București au efectuat 144 controale în piețele agro-alimentare, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul și unitățile de alimentație publică.

În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, conform H.G. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare totală de 21600 lei, precum și 1 avertisment, conform O.G.2/2001.Principalele neconformități constatate urmare controalelor efectuate de către inspectorii D.S.V.S.A București au fost: nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor de producere, depozitare, precum și a utilajelor, ustensilelor de lucru folosite, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea normelor privind etichetarea și manipularea produselor alimentare de origine animală și nonanimală, neanunțarea de către persoanele fizice sau juridice a începerii sau sistării activității supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

 

DIRECTOR EXECUTIV

 Dr. Ovidiu Valentin  ZVORIȘTEANU